14-04-2009 13:40 | de | 2 afisari
Tipareste | Comenteaza

Cum se încondeiază ouăle de Paşte?

Încondeiatul ouălor a devenit o tradiţie. Meşterii populari fac minuni pentru mesele de Paşte. Câteva ouă încondeiate, puse într-un coşuleţ, pe lângă bucatele gustoase, fac deliciul musafirilor. Iată care este procesul de încondeiere.

- se aleg ouă proaspete de gaina si rata, se scufunda in apa (ouale proaspete cad la fund, ouale vechi se ridica la suprafata);
- ouale trebuia sa fie mari si frumoase, cu coaja groasa si fara demivelari;
- se spala usor sa nu se sparga cu apa calda si otet pentru a "prinde" vopseaua uniform, fara pete;
- se aseaza ouale in pozitie orizontala intr-un vas cu apa pentru a se alege bula de aer pe margine, nu la capete;
- ouăle se fierb la foc domol pentru a nu plesni coaja;
- se prepara vopselele din plante sau produse de industrie chimica, fiecare culoare intr-un vas curat;
- se confectioneaza chisita sau festeleul (cele mai vechi "condeie" au fost lumanarea, cu al carui capat incins la foc se desenau pe ou anumite semne), pana de gasca care avea rolul cornului de ornat al olarului, pensula sau penita.

Delimitarea zonelor de culoare se face cu tus negru. Cea mai cunoscuta tehnica este cea a impistruirii cu ceara, foarte complexa si foarte greu de realizat. Se utilizeaza chisita cu fir de par, cit si cea din tabla de alama foarte fina.

- se topeste ceara de albine in care se adauga, ca adjuvant, putin carbune pisat;
- se incondeieaza ouale cu motive ornamentale sau florale;
- oul incondeiat se introduce in vasul cu vopsea pentru colorarea fondului;
- se scot ouale si se sterg urmele de ceara care lasa in locul lor desenul alb (incondeierea monocroma)

Spor la încondeiat!
 



Comentarii : 0
My title page contents